חידוש הקיים

זוג מרעננה, אשר מתגורר בבית דו משפחתי כבן 25 שנה, הגיע לצומת דרכים: האם לשפץ ולשדרג את הבית הקיים, או למכור ולחפש נכס מתאים יותר ולהתפשר על המיקום וכנראה גם על גודל הנכס. הבית שירת היטב את רוב צרכי המשפחה, אבל חסר בשני מרכיבים משמעותיים: חדר ילדים רביעי נוסף לבת וחלל מרכזי שאינו נוח ונעים. משרד האדריכלות הלל אדריכלות נבחר והציע כבר בשלב התכנון שינוי מהפכני של המבנה, ללא תוספת בניה, אלא על ידי יצירת שינויים פנימיים שיאפשרו תוספת של חדר שינה נוסף, וחלל מרכזי שונה בתכלית ונעים במיוחד.

 

 

ravutzki0027

בית ברעננה, הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

 

ravutzki0066

הלל אדריכלות, צילום: לירן שמש

 

 

הכניסה לבית הייתה מיושנת ולא מזמינה, ודרשה טיפול מיידי. האתגר היה לייצר מדרגות נוחות יותר ומזמינות מבלי לפלוש למעבר הגישה הצמוד לבית. מבנה המדרגות סובב בתשעים מעלות והמדרגות החדשות יוצרו מאבן אפורה בשילוב בריקים אפורים. במקום מעקה יצרו אדנית בנויה מבריקים.

אחד החסרונות של הבית הוא בכך שהכניסה מובילה למפלס שבו יש חדר ושירותים וממנו עליה של כמה מדרגות לחלל המרכזי. לחילופין, ניתן לרדת מהמבואה מספר מדרגות לקומת המרתף והחניה המקורה.

המבואה הזו, שלכאורה מיותרת, הפכה בתהליך השיפוץ לפינה עם הרבה אופי וחן. הצבעוניות שנבחרה בגווני שחור-לבן ועץ אלון מקנות לה אוירה מיוחדת ובוטיקית. הגוונים האלה חוזרים בשרותי האורחים, בספסל הכניסה ובקיר המסגרות עם התמונות המשפחתיות.

 

ravutzki0000

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

המדרגות שודרגו למדרגות עץ אלון והמעקה המקורי הוחלף במעקה ברזל עדין ומסוגנן, כך כשהחומרים שנבחרו משתלבים והרמוניים והזרימה בין החללים נראית ומרגישה טוב יותר. גם מבחינה פונקציונלית מבואת הכניסה עברה שיפור. הקומה המקורית הכילה חדר שירותים ומקלט.

החדר הוסב לחדר עבודה נעים המשמש גם כחדר אירוח. שרותי האורחים הורחבו ליחידה הכוללת מקלחת ובכך מאפשרת הלנת אורחים. מעבר לכך יצרנו מעין חדר מלתחה שבו מאחסנים בני הבית תיקים ומעילים, שהתגלה כשימושי מאוד בפועל. מכאן עולים מדרגות ספורות לקומה המרכזית, אשר סבלה מכמה חסרונות בולטים: המטבח היה קטן ופשוט, הקשר עם הגינה היה קלוש והתחושה הכללית בחלל הייתה של סגירות.

 

ravutzki0045

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

המשימה הייתה להפוך את הקומה לחלל הרמוני, נעים, מואר ומרווח, לחזק את העובדה שמדובר בבית פרטי ולפתוח את החלל לגינה.

הפתרון התכנוני היה הפעם שונה מהמקובל. במקום לשבור מחיצות כדי למקסם את תחושת המרחב, הפעם דווקא נוסף קיר במרכז החלל. קיר שמהווה חסם לחלק מהמבטים שהיו, אבל עזר לארגן את הפונקציות בצורה אידיאלית. קיר הקסמים הזה הוא רב צדדי. לכל אחד מארבעת צדדיו פונקציה שונה שאותה הוא משרת.

 

ravutzki0152

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

כשעולים במדרגות הוא מגדיר מעין מבואה קטנה לפני שנחשף כל המרחב. לכיוון זה הוא מפנה חזית נעימה מחופה בבריקים. לכיוון המטבח הוא משמש כגומחה למקרר ולמזווה שלצדו. הגומחה הזו אפשרה לנו לייצר מטבח מרווח ונוח. במיקום של פינת האוכל המקורית מיקמנו פינת אוכל משפחתית במראה צבעוני וקליל בשילוב ספסל עץ, על אדן החלון.

את החלל המרכזי והגדול בקומה חולקות שתי הפונקציות: הסלון ופינת האוכל. את הקיר החיצוני שמגדיר את החלל הזה פתחנו לחצר עד כמה שניתן. במרכז הקיר מיקמנו קמין גז בנוי המהווה מוקד לכל החלל וגם מפריד בין שתי הפונקציות: סלון ופינת האוכל והפתחים שלהם בהתאמה.

 

ravutzki0078

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

הטיפול בקומה כלל במקביל טיפול בתכנון הגינה. בשיתוף עם מתכנן הגינות (שלומי פריינטה מחברת נטעים) הוחלט להיפטר מהרחבה המרצפת וליצור רחבה חדשה מדק כמעט על כל שטח הגינה. במקביל להתרחשות בבית, הגינה החדשה מהווה חלל פעיל בפני עצמו. למרות גודלה המוגבל היא מכילה פינת אוכל, פינת ישיבה נמוכה וגם ערסל מפנק.

מפלסי החדרים עברו שינוי משמעותי. המבנה המקורי הכיל מפלס ביניים שכלל שני חדרי ילדים וחדר רחצה ומפלס עליון שכלל חדר שינה ויחידת הורים גדולה.

 

ravutzki0102

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

המטרה הייתה למצוא פתרון לחדר הילדים הרביעי, במסגרת השטח הנתון מבלי להיסחף לתוספות בניה וקבלת אישורים. זיהינו שיחידת ההורים במפלס העליון נפרשת על חלל גדול יחסית, שאינו מנוצל כולו.

השינוי המהפכני בא לידי ביטוי בקומה העליונה. בעזרת שינוי קל במבנה המדרגות העליונות – כיוון העלייה הוסט ואפשר מבואת חדרים. על חשבון חלק מיחידת ההורים המרווחת ועל ידי צמצום חדר הילדים המקורי בקומה, נוצר חדר ילדים נוסף וחדר רחצה המשמש את שני חדרי הילדים בקומה. השינוי הזה הפך את הבית למותאם לצרכי המשפחה, וללא ספק משביח משמעותית את הנכס.

 

ravutzki0094

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

בתכנון מפלסי החדרים נוצרו חללים נעימים גם מהמעברים. עם נישות בקיר וגם מפתחי החדרים מציצות נישות צבעוניות המגדירות מעין מבואה לכל חדר.

 

ravutzki0131

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

יחידת ההורים זכתה גם היא לטיפול מסור. בזכות ארגון נכון של הפונקציות במרחב היא מרווחת למרות ששיטחה הצטמצם. בקצה אחד חדר ארונות פתוח ובקצה השני חדר רחצה מרווח ובו ארון ושני כיורי רחצה.

המרתף שינה גם הוא את פניו. את החלל הנתון חילקנו לשתי פונקציות מרכזיות: פינת ישיבה מרווחת לצפייה בטלוויזיה ופינת עבודה גדולה. עבודות נגרות בגוונים בהירים יוצרות ארגון נכון של האחסון והשימוש בחלל ומייפות אותו.

הבית כולו מתאפיין בצבעוניות שמחה ומגוונת. לכל מפלס פלטת צבעים שונה וביחד מתקבל משהו מאוד הרמוני ומעניין.

הבית שהתקבל הוא מקום שונה בתכלית מהבית המקורי. זה בא לידי ביטוי בכל הרמות: במרחבים, בנוחות, באווירה ובקשר לגינה. מעבר לפתרון ברמה התכנונית מדובר בחוויית המגורים ואירוח ברמה אחרת לחלוטין.

 

ravutzki0048

הלל אדריכלות: שירה מוסקל והדס רוט, צילום: לירן שמש

 

 

 

Google+PinterestFacebookTwitterWhatsAppLinkedIn

יצירת קשר

קטגוריות נוספות באתר

אולי יעניין אותך גם?

השטיח המעוצב
Tollman's מותגי על בינלאומיים
Biscuit Time
PARQUETEAM
המטבח יצא החוצה
אינגבר מטבחי חוץ
זהב וכסף במטבח
דא קוצ'ינה
לא סתם חלון
קבוצת ברנע-פארגון

הירשמו לניוזלטר שלנו

רוצה להתעדכן בכל מה שחדש, מיוחד ומלהיב בעיצוב ואדריכלות? הירשם כאן

חפש באתר

כל הזכויות שמורות ל GRIDI. גל שני קשרי אדריכלים Studio Shlomit Toledo SM design