עיצוב מסביב לצלחת

בפסגת הפנטזיות הקולינריות של חובבי הגורמה, מתנוססות להן בגאון המסעדות שזכו בכוכבי מישלן: המסעדות מושכות אליהן סועדים מרחבי העולם שלעיתים ייאלצו להמתין אף חצי שנה ויותר, רק בכדי ליהנות מהמנות הייחודיות שמוגשות בהן.

מה עומד מאחורי הכוכבים הנוצצים של מישלן, וכיצד אלמנט העיצוב משפיע על המסעדות שמאמינות ביצירת חוויה קולינארית כוללת, המשלבות יצירתיות עם מטבח וירטואוזי.

כמו סיפור טוב, הכול התחיל לגמרי במקרה כששני האחים אדוארד ואנדרה מישלן ביקשו להגדיל את קהל הלקוחות של החברה שלהם- מישלן, המשווקת צמיגים וחלקי חילוף לרכב.
כחלק ממאמצי השיווק, ייצרו מדריך שחולק בתחנות דלק ומוסכים ברחבי צרפת, עבור נהגים בדרכים ובו מידע על תחנות דלק, מוסכים זולים, מקומות לינה מסבירי פנים ומסעדות הוגנות ומשביעות.

 

באדיבות קוסנטינו ישראל

באדיבות קוסנטינו ישראל

בחלוף מעל מאה שנים, עם צוות מבקרי מסעדות הסועד באנונימיות במסעדות ברחבי העולם ומדרג אותן, הפך המדריך הצנוע שלהם ל"תנ"ך הגסטרונומי" של עולם המסעדנות.

המדריך אמנם פורסם לראשונה בשנת 1900 אך רק בשנת 1951 החלה להופיע בו שיטת הדירוג הנהוגה בו עד היום: כוכב אחד מציין "מסעדה טובה מאוד ברמתה", כוכב שני- "בישול מצוין, והכוכב השלישי הנכסף שרק מעטים זוכים לו מציין "מטבח עילי יוצא מן הכלל, ראוי לנסיעה מיוחדת"- ("Restaurants Trois étoiles" בצרפתית).

כל מסעדה מכוכבת מדורגת על פי שלושה מדדים: רמת האוכל – תדורג בכוכבים; רמת ההידור – סימן של סכין ומזלג מוצלבים בצבע שחור שמספרם נע בין אחד לחמישה; ומידת הנעימות במקום – סימן של סכין ומזלג מוצלבים בצבע אדום שנע בין אחד לחמישה.

שנים מתוך שלושת המדדים מדברים על האווירה במקום, ועל כך מעידות המסעדות Calima של השף הוירטואוז דני גרסייה (2 כוכבי מישלן), Mugaritz של השף הבאסקי הנערץ אנדוני לואיס אדוריץ (2 כוכבי מישלן) ו- Diverxo של השף הצעיר דויד מוניוז (3 כוכבי מישלן).

באדיבות קוסנטינו ישראל

באדיבות קוסנטינו ישראל

 

באדיבות קוסנטינו ישראל

באדיבות קוסנטינו ישראל

 

באדיבות קוסנטינו ישראל

באדיבות קוסנטינו ישראל

** כוכבי מישלן
מסעדת קאלימה, בעלת שני כוכבי מישלן, נמצאת בעיר הנופש היוקרתית מרבייה, ספרד. המסעדה הממוקמת במלון גראן מליה דון פפה המפואר, משקיפה על אחת מגדות החוף המדהימות של האי, אל מול הים הפתוח והשקיעות היפות ביותר בעולם.
למעשה, מרגע הכניסה למסעדה, התחושה היא של כניסה אל עולם חדש, יוקרתי ודרמטי, בו תקרה גיאומטרית נפגשת עם קיר ירוק עליו גינה תלויה וקירות זכוכית המהווים רק חלק קטן מהתפאורה של המסעדה. בין אם בזכות ההליכה הארוכה מאזור הקבלה, לאורך מרתף יינות רחב עם יותר מ -300 יינות שונים, או בין אם בזכות המטבח הרוחש שקירותיו זכוכית שקופה, דרכם ניתן לצפות בהתרחשות הערה ובמשטחי עבודה מאבן קוורץ טבעית בכחול רויאל, רף הציפייה עולה עם הכניסה למסעדה, עוד בטרם הוגשו אפילו התפריטים אל השולחן. אחד האלמנטים הבולטים בעיצוב הם משטחי העבודה הכחולים, אשר עוצבו על ידי חברת Cosentino (קוסנטינו), במטרה להעצים את חווית הים הכחול הנשקף מכל מקום במסעדה.
האורחים מוזמנים להתרווח בכיסאות מועדון לבנים בסגנון קוביסטי המהווים ניגוד מושלם לרצפת הפרקט הכהה, ומפה רק מתחילה החוויה.

שני כוכבי מישלן
מסעדת מוגריץ, בעלת שני כוכבי מישלן, נמצאת מרחק נסיעה של 20 דקות ממרכז סאן סבאסטיאן. המסעדה השוכנת במבנה כפרי ביתי וטובלת ביער עצי אלון עתיקים, קיבלה את שמה בזכות גבול גיאוגרפי שעובר בדיוק במרכז המסעדה ומכן גם שמה: מוגה (Muga) שמשמעותה חזית (החזית בין שתי הערים) והריצה (haritza) שמשמעו עץ אלון.

השף אנדוני לואיז אנדוריז אוהב להפתיע את הסועדים, והדבר מתבטא היטב במסעדה המשובחת שלו, המעוטרת בשני כוכבי מישלן. החל מעיצוב הפנים של המקום הכולל חלל גדול ומינימליסטי, מואר מעט באור יום ומעט בתאורה חלשה, ועד למנה שנראית כמו אבנים המונחות על הצלחת (והעשויות מתפוחי אדמה) – הכול כאן יוצא דופן, פרובוקטיבי ובלתי נשכח. חיפויי עץ כהה ורצפת אריחים אפורה מהווה את הרקע המושלם לסידור המינימליסטי של השולחנות, עליהם נמתחת מפה לבנה צחה, כמו גם חפצי האמנות הפזורים בחלל באופן לכאורה מבולגן.

רק המטבח המסחרי בן שלוש הקומות, הכיריים המפוארים וסביבות עבודה עצומות ומרשימות של משטחי דקטון מבית קוסנטינו (Dekton by Cosentino), מעידות על מה שמתחולל בהם בשעות האירוח.

שלושה כוכבי מישלן
מסעדת דיברסו של השף דויד מוניוז במדריד, מתהדרת בשלושה כוכבי מישלן. בזכות אישיותו הססגונית וחרף גילו הצעיר, כבר רכש מוניטין ומעמד בינלאומי של כוכב עולה בשמי הקולינריה.
בניגוד לשתי המסעדות הקודמות, חללה הבהיר של המסעדה מציג את חוויית הפנטזיה כמופע אסקפיסטי, נקי-מהוקצע ועשיר, בעת ובעונה אחת.
פרטי הריהוט והתאורה משתלבים עם פריטים מקוריים המתבלים אותה בקריצות הומור שובבות, דוגמת כורסאות מעור ורוד המצוותות לשולחנות במקום כסאות, זוגות רגליים חבושי צילינדרים המתבררים כמתלי מעילים שעוצבו בהשראת אליסה בארץ הפלאות, או גביעי הגלידה הגדולים שאינם אלא מכלים שנועדו לצינון יינות. ממד הקריצה אינו פוסח גם על חלל השירותים, בהם מראות מעוצבות מהדהדות את תעתועי המראות באליסה בארץ הפלאות. דיברסו אינה רק מסעדה, אלא קונספט כולל שיהדהד זמן רב מהרגע שעוזבים את המסעדה.

החזון היצירתי של מוניוז, כמו גם של הקולגות שלו שף אנדוני לואיס אדוריץ ודני גרסייה,
אינו בא על חשבון הפונקציונאליות והנוחות שנדרשים בחלל. זו גם הסיבה שבחרו כולם לעיצוב המטבח שלהם במשטחי העבודה של חברת קוסנטינו, אשר תכונותיהם הופכים אותם אידיאליים לשימוש באזורים פעילים: עמידות מוחלטת בפני כתמים, שריטות וספיגת נוזלים, היגיינה, ונוחות פונקציונאלית המאפשרת לעבוד עליו ישירות וכן להניח סירים חמים ללא כל חשש. בהיבט האסתטי, הם מספקים גמישות עיצובית, כמו גם חזות נקייה למשעי, אשר כחוט השני מדגישה את האלמנטים הדקורטיביים.

מהדורת 2016 של המדריך יצאה לא מכבר, וכמו בכל שנה, גם השנה לא הצליחה אף מסעדה בישראל לזכות בכוכבים הנחשקים. קבלת כוכבי מישלן הינה עדיין משאלת ליבם של רבים וטובים מהשפים בישראל, אך יש הסבורים שקשה למצוא מסעדות גורמה בישראל בעלות ותק וניסיון ארוך שנים, כפי שבפאריז או בלונדון ניתן למצוא מסעדות בעלות ותק של למעלה מ- 30 שנים.

בינתיים, ועד שתהיה פה תשתית תרבותית וגסטרונומית ראויה ומכובדת, נצטרך להמשיך לטוס ולטייל כדי ליהנות ממסעדות שנותנות כבוד ליצירתיות, הן בתחום הקולינארי והן בתחום העיצוב.

 

באדיבות קוסנטינו ישראל

באדיבות קוסנטינו ישראל

באדיבות קוסנטינו ישראל

באדיבות קוסנטינו ישראל

Google+PinterestFacebookTwitterWhatsAppLinkedIn

יצירת קשר

קטגוריות נוספות באתר

אולי יעניין אותך גם?

אורבניות חמה בדירה
טבת אדריכלים
דיאלוג בין עבר לעתיד
פז-גרש אדריכלים
מניו-יורק באהבה
Water Designs
אחוזה אירופאית קטנה
הלל אדריכלות
ספר אדריכלות חדש
ספר אדריכלות

הירשמו לניוזלטר שלנו

רוצה להתעדכן בכל מה שחדש, מיוחד ומלהיב בעיצוב ואדריכלות? הירשם כאן

חפש באתר